Одржана шеста међународна научна конференција ФИНИЗ 2019 „Дигитализација и smart финансијско извештавање”

Универзитет Сингидунум je у петак 6. децембра био домаћин шесте међународне научне конференције ФИНИЗ 2019 под називом „Дигитализација и smart финансијско извештавање“. Пленарном сесијом, која је била и увод у овогодишњу конференцију, преседавао је проф. др Зоран Петровић заједно са проф. др Лидијом Барјактаровић.

У оквиру уводног предавања Марко Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску Управу је представио планове Владе Србије у сфери дигитализације. Учесници конференције су могли да чују и Синишу Крнету, директора Београдске берзе и његово мишљење о утицају финансијске берзе на развој привреде. Кратак осврт на утицај дигитализације на израду финансијских извештаја из угла привреде је дала Лидија Бајић, финансијски директор компаније Novo Nordisk Srbija која је потстакла дискусију о неминовности промена и дигитализације у изради финансијских извештаја. Госпођа Cortney Bogaard из департмана за људске ресурсе компаније Нордеус је објаснила како се на систематичан и озбиљан начин у њиховој организацији приступа регрутацији талената из целог света. Учесницима се у оквиру ове сесије обратио и Милибор Саковић, председник управног одбора Заједнице економских, правно-биротехнничких, трговинских и угоститељско-туристичких школа Србије.

Сесију о рачуноводству и ревизији под називом „Утицај дигитализације на процес финансијског извештавања“ је водио проф. др Зоран Петровић. Учесници панел дискусије су се сложили да је за свако предузеће од изузетног значаја прецизно финансијско извештавање. Предавање у овиру сесије на тему ревизије финансијских извештаја „Од трошка до користи“ имали су Здравко Гардовић, менаџер у сектору ревизије у BDO и Никола Сенеши председник WolfMcGill Groupе. Истакнути су бенефити успешне ревизије, попут лакшег добијања кредита, лакшег ступања у кооперативни однос са другим правним лицем и крајње – експанзију бизниса. У исто време је наглашено да добра ревизија помаже и власницима да провере своје пословање и донесу стратешки битне одлуке за будућност. Учесници су закључили да ревизију финансијских извештаја не треба сматрати само законском обавезом већ као активност која је од изузеног значаја не само за појединце и привреднике, него и државу.

У оквиру 6. ФИНИЗ Конференције, учесници су могли да присуствују и активно учествују у бројним корисним и занимљивим предавањима и сесијама на различите теме: Изазови аутоматизације интерне ревизије, Србија у корак са трендовима у људским ресурсима, Значај и улога Судског вештачења, Финансијска и дигитална форензика, Дигитални маркетинг у свету финансија, а представљени су и научно тематски радови из релевантних, тематских области конференције.   ОДГОВОРИ

Your email address will not be published.

*
*
*