Србија најбржа и најпосвећенија реформи корпоративног финансијског извештавања – оцена представника Светске банке

Одржана Стручна конференција на тему корпоративног финансијског извештавања
”ИЗВЕШТАЈ СЕ РАЧУНА”.

„Пре неколико година, Министарство финансија Републике Србије започело је са радом на модернизацији стандарда и пракси корпоративног финансијског извештавања, у складу са стандардима ЕУ и у складу са успешном праксом у свету. У Центру за реформу финансијског извештавања Светске банке радили смо са многим државама које покушавају да предузму сличне поступке трансформације. Није лако, али нигде нисмо видели јачу посвећеност реформи и више обећавајућих раних резултата него у Србији“, изјавио је Џерет Декер, директор Центра за реформу корпоративног финансијског извештавања Светске банке, отварајући Стручну конференцију посвећену значају и квалитету корпоративног финансијског извештавања у Србији “ИЗВЕШТАЈ СЕ РАЧУНА”.

Стручна конференција је организована у оквиру Пројекта техничке помоћи Републици Србији у реформи корпоративног финансијског извештавања, који спроводи Министарство финансија Републике Србије уз подршку Светске банке, а захваљујући донацији Владе Швајцарске Конфедерације у вредности од 3,4 милиона евра. Програм Техничке помоћи Србији у реформи корпоративног финансијског извештавања започет je марта 2016. године и спроводи се у неколико фаза.

Србија је у закон укључила златне стандарде финансијске транспарентности – Међународне стандарде финансијског извештавања (МСФИ) и Међународне стандарде ревизије (МСР). Ажурирани преводи МСФИ за мала и средња предузећа и МСР су објављени у „Службеном гласнику“ и на интернет страници Министарства финансија Републике Србије. Процес за прикупљање и преглед финансијских извештаја државних предузећа је побољшан, а у току су активности усмерене на повећање капацитета за обраду тих финансијских информација. Припремају се предлози за суштинске измене Закона о рачуноводству и Закона о ревизији у складу са најновијим директивама ЕУ о којима ће се тражити мишљење широког спектра заинтересованих страна. Развијен је програм професионалних обука у складу са међународним стандардима за рачуноводство и ревизију. У овој години је одржано више десетина радионица, предавања, вебинара и других догађаја у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, а у плану је и организовање нових“, истакао је Декер.

Материјал за медије:

Преузмите саопштење за медије у целости овде.
Галерију са фотографијама са Конференције погледајте oвде.
Говор Џерета Декера преузмите овде.ОДГОВОРИ

Your email address will not be published.

*
*
*